Blog > Komentarze do wpisu

szybka szarlotka

SKŁADNIKI

1i1/2szklanki płatków kukurydzianych bez dodatków

ok 1  kg jabłek

1 szklanka  śmietanki kremówki

4 łyżki cukru

cukier waniliowy

mielony cynamon

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając od razu sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wymieszać z łyżką cukru i szczyptą cynamonu. Jeśli jabłka są bardzo wodniste np. lobo można dodać 1 galaretkę, ja tak dodałam.

Niewielką tortownicę lub formę do zapiekania natłuścić. Pół szklanki płatków rozsypać równomiernie  na dno tortownicy, na nią położyć połowę masy jabłkowej, następnie przykryć następną porcją płatków (kolejne pół szklanki).Na nią wyłożyć pozostałą porcją jabłek i następnie przykryć pozostała trzecią już porcją płatków.

Warstwy:

płatki,masa jabłkowa, płatki, masa jabłkowa, płatki.

Śmietankę lekko ubić z cukrem, cukrem waniliowym , zalać zapiekankę i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać do chwili powstania chrupiącej skórki ok 30-40 min w 180 o.

Podawać wg uznania na zimno lub na ciepło.

 

sobota, 18 stycznia 2014, aneta.deptula
Tagi: szarlotka

Polecane wpisy

Komentarze
tu-tusia
2014/01/19 16:35:44
Fajny pomysł na szybką i smaczną szarlotkę :)
-
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2014/01/21 12:25:33
Super pomysł na kryzysową szarlotkę w razie nagłych gości ;)
-
agattekh
2014/01/22 11:38:38
Bardzo fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować :-)
-
Gość: Babcia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/19 10:37:31
Uwielbiam szarlotki i dlatego wyszukuję ciekawe przepisy,ten wydaje się być godny próby. Proszę tylko o podanie wymiaru tortownicy lub blaszki.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne