Blog > Komentarze do wpisu

łopatka wieprzowa w sosie grzybowym

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

1/2 szkl oleju rzepakowego

2 łyżki marynaty staropolskiej lub innej z dodatkiem gorczycy

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

1 kg łopatki wieprzowej

ok 3 szkl suszonych kapeluszy grzybów

250 g gęsta śmietana jogurtowa

1 szkl wody

1 szkl wina wytrawnego

 

 

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Składniki na marynatę mieszamy razem. W naczyniu układamy mięso, zalewamy marynatą i odstawiamy na noc w chłodnym miejscu.

Zamarynowane mięso, kroimy w spore medaliony.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przekładamy pokrojone mięso i smażymy ok 5 min.

W tym czasie grzyby zalewamy gotująca wodą chwilę moczymy. Odlewamy wodę.

Rozmoczone grzyby wykładamy na mięso tak aby przykryły całe mięso, nie mieszamy.

Wszystko zalewamy wodą i winem, przykręcamy gaz i dusimy ok 60 min pod przykryciem.

Gdy mięso będzie już miętkę, wyłączamy gaz i dodajemy śmietanę.

Danie podajemy z kaszą.  

środa, 07 maja 2014, aneta.deptula

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2014/05/08 08:27:46
Super wygląda ta łopatka :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne