Blog > Komentarze do wpisu

polędwica wołowa z pończochy

Przepis na tak przygotowanie mięsa podpatrzyłam na blogu: SEZON NA SMAK

SKŁADNIKI

ok 1,5 kg polędwicy wołowej

2 szklanki cukru

1 szklanka soli

2 łyżeczki soli do peklowania

opakowanie suszonej bazylii

 

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ewentualne błony i ścięgna, układamy w pojemniku i  zasypujemy cukrem, mięso dokładnie obtaczamy w cukrze z każdej strony. Wstawiamy na 2 dni do lodówki.

Po tym czasie, mięso i pojemnik myjemy z cukru, dokładnie osuszamy.

Polędwicę nacieramy solą peklującą, zasypujemy solą i ponownie odstawiamy na 2 dni do lodówki.

Po 2 dniach zamarynowaną polędwicę myjemy z soli, osuszamy i nacieramy grubą warstwą bazylii (można też użyć innych ziół czy rozgniecionego w moździerzu pieprzu).

Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do pończochy i wieszamy na 4 dni w chłodne i przewiewne miejsce.

Po tym czasie polędwica nadaje się do spożycia.

 

 

Domowy Wyrób

piątek, 30 maja 2014, aneta.deptula

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2014/05/30 14:09:03
Uwielbiam w takim wydaniu polędwice!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne