Blog > Komentarze do wpisu

jagodzianka fit z maki razowej

SKŁADNIKI

150 g m±ki razowej pszennej

100 g drobnych płatków owsianych

1 łyżka m±ki pszennej tortowej

50 g drożdży

1 jajko

200 mil mleka

50 g masła

1 łyżka cukru

szczypta soli

1 szkl jagód

1 łyżka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 jajko do posmarowania jagodzianek

 

M±kę razow± pszenn± wymieszać z płatkami owsianymi, zrobić dołek, w który pokruszyć drożdże.

Mleko lekko odgrzać.

Wlać połowę  mleka do maki i wymieszać wszystko na rozczyn, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodać do rozczynu resztę mleka, masło, jajko, cukier i sól. Ciasto dobrze wyrobić. Je¶li ciasto jest zbyt rzadkie dodać łyżkę m±ki pszennej. Odstawić na 30-45 min do wyro¶nięcia.

Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Piekarnik rozgrzewamy do 180OC.

Z ciasta forujemy ok 10 placuszków, w każdy wkładamy łyżkę jagód i formujemy jagodziankę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 min do wyro¶nięcia.

Każd± jagodziankę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min w 180OC. 

Słodkie jagodowe lato

 

czwartek, 10 lipca 2014, aneta.deptula

Polecane wpisy

Komentarze
ervisha
2014/07/10 10:12:49
Jagodziankę zjem zawsze :)
-
redhead93
2014/07/10 18:00:08
Tak± fit jagodziankę to nawet chętniej zjem niż normaln± :)
-
Go¶ć: Magda C., *.chomiczowka.waw.pl
2014/07/12 10:47:31
Super jagodzianki :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne