Blog > Komentarze do wpisu

sernik na zimno

SKŁADNIKI

1wiaderko serka naturalnego (1 kg)

20 dag masła

3 żółtka

10 dag cukru pudru

1 opakowanie cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1 cytrynowa galaretka

3 szkl jagód

po 10 sztuk cukierków MARS, BOUNTY, TWIX ( możemy także użyć po 2 batony z każdego smaku)

1 szkl wody

 

Jagody wsypujemy do garnka zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy gaz, dodajemy galaretkę cytrynową i łyżkę żelatyny i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Cukierki (batony) rozdrabiamy w blenderze.

W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Pozostawiamy do przestudzenia.

W misce ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na lekki puch, dodając po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce serka.

Powstała masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodać cukierki. Dokładnie wymieszać.

Tortownicę ( u mnie 26 cm), wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę z cukierkami, na nią pozostałą masę wstawić do lodówki na 20 min.

Na wierzch zalać tężejącą się galaretką jagodową. Całość pozostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).

 

Słodkie jagodowe lato

sobota, 12 lipca 2014, aneta.deptula

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Magda C., *.chomiczowka.waw.pl
2014/07/12 18:18:17
Super wygląda ten sernik :)
-
patricia-bakes
2014/07/13 12:34:46
Wygląda niesamowicie! Z chęcią bym zjadła kawałeczek :)
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
-
Gość: hala, 31.178.146.*
2014/10/12 16:36:51
chyba "milion" kalorii, sernik na zimno można zrobić bez masła, jaj i o zgrozo batonów, wychodzi bardzo smaczny i można zjeść bez wyrzutów sumienia......... pozdrawiam
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne