sobota, 12 lipca 2014

SKŁADNIKI

1wiaderko serka naturalnego (1 kg)

20 dag masła

3 żółtka

10 dag cukru pudru

1 opakowanie cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1 cytrynowa galaretka

3 szkl jagód

po 10 sztuk cukierków MARS, BOUNTY, TWIX ( możemy także użyć po 2 batony z każdego smaku)

1 szkl wody

 

Jagody wsypujemy do garnka zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy gaz, dodajemy galaretkę cytrynową i łyżkę żelatyny i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Cukierki (batony) rozdrabiamy w blenderze.

W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Pozostawiamy do przestudzenia.

W misce ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na lekki puch, dodając po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce serka.

Powstała masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodać cukierki. Dokładnie wymieszać.

Tortownicę ( u mnie 26 cm), wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę z cukierkami, na nią pozostałą masę wstawić do lodówki na 20 min.

Na wierzch zalać tężejącą się galaretką jagodową. Całość pozostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).

 

Słodkie jagodowe lato

czwartek, 10 lipca 2014

SKŁADNIKI

150 g mąki razowej pszennej

100 g drobnych płatków owsianych

1 łyżka mąki pszennej tortowej

50 g drożdży

1 jajko

200 mil mleka

50 g masła

1 łyżka cukru

szczypta soli

1 szkl jagód

1 łyżka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 jajko do posmarowania jagodzianek

 

Mąkę razową pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zrobić dołek, w który pokruszyć drożdże.

Mleko lekko odgrzać.

Wlać połowę  mleka do maki i wymieszać wszystko na rozczyn, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodać do rozczynu resztę mleka, masło, jajko, cukier i sól. Ciasto dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki pszennej. Odstawić na 30-45 min do wyrośnięcia.

Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Piekarnik rozgrzewamy do 180OC.

Z ciasta forujemy ok 10 placuszków, w każdy wkładamy łyżkę jagód i formujemy jagodziankę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.

Każdą jagodziankę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min w 180OC. 

Słodkie jagodowe lato

 

środa, 09 lipca 2014

SKŁADNIKI

1 szkl obranego i dojrzałego żółtego melona

1 szkl mrożonych truskawek

mały kubeczek jogurtu naturalnego 150 g

1 łyżka ziaren siemienia lnianego

Melon  i truskawki zmiksować w blenderze.

Do wysokiej szklanki wlać mus owocowy do 1/3 wysokości szklanki następnie wlać jogurt naturalny i ponownie mus owocowy. Wierzch posypać siemieniem lnianym

Płaski brzuch- posiłki dietetyczneDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

 

 

Po weekendowym szaleństwie powrót do diety i ćwiczeń, musze się bardziej zmotywować bo w takim tempie to do zimy nie zgubę tych 15 kg.

Na śniadanie wypiłam koktajl malinowy:

szklanka kefiru

2 łyżki otrąb owsianych

szklanka malin

Wszystkie składniki zmiksować.

Na II śniadanie i lunch ponownie jadłam sorbet z żółtego melona i mrożonych truskawek(przepis)

 

 

Nie zdążyłam ugotować zupy na lunch więc na obiad zjadłam potrawkę z kalafiorem:

SKŁADNIKI

50 dag chudego mięsa wieprzowego np. szynki

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Kamis

2 marchewki

1 cebula

1 średni kalafior

sól pieprz do smaków

1/2 pęczka  natki pietruszki

 Mięso kroimy w kostkę posypujemy przyprawa 5 smaków i polewamy oliwą, wstawiamy na noc do lodówki.

Zamarynowane mięso wraz z oliwą przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać pokrojoną w kostkę cebulę posmażyć chwilę ok 5 min, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, zalać szklanką wody i dusić 15 min, po tym czasie dołożyć pokrojony na różyczki i umyty kalafior, i pokrojoną natkę pietruszki i dusić do miękkości.

Jeśli chodzi o ćwiczenia to jeździłam 70 min na rowerku.

 

wtorek, 08 lipca 2014

SKŁADNIKI

1/2 margaryny

4 jajka

1 szkl cukru

300 g śmietany 30%

200 g jogurtu naturalnego

2 i 1/2 szkl mąki

cały proszek do pieczenia

2 opakowanie cukru waniliowego

1 szkl jagód

1duży dojrzały banan

 

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, wlać partiami śmietanę i jogurt.

Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia 27 * 21 cm (średniej wielkości) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

Banan obrać ze skórki, pokroić w cienkie paski wzdłuż owocu i położyć na cieście zostawiając odstępy, w które posypać jagody.

Na wierzch owoców posypać cukrem waniliowym piec ok 50 min w 175OC. Po 25 min pieczenia, przełączam piekarnik na dolną grzałkę i piekę tak 20 min aby ciasto było ładnie upieczone od dołu a nie spalone z wierzchu a ostatnie 5 min ponownie włączam piekarnik na obie grzałki.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne