piątek, 31 stycznia 2014

SKŁADNIKI

1 kg polędwicy wołowej

1 łyżka ziół prowansalskich

1 przyprawy gyros

pieprz

sól

2 łyżki oleju rzepakowego

serek topiony

pół szklanki suszonej żurawiny

10 sztuk suszonej moreli

ok 100 g jasnych rodzynek

puszka ananasa pokrojonego w kostkę

 

Z przypraw i oleju robimy marynatę, którą nacieramy mięso. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Zamarynowane mięso przecinamy aby powstał płat mięsa, który lekko rozbijamy. 

Rozbite mięso smarujemy serkiem topionym (można też użyć cienkich plasterków masła) na nim układamy suszone morele i żurawinę. Składamy płat na połowę, uważając aby nie wysypały się owoce i dokładnie zszywamy aby nie było przerwy między płatamy aby nie wypłynął serek.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy z każdej strony na złoto.

W brytwance na dno wylewamy ananasa razem z sokiem ( jeśli kupiliśmy w plastrach wtedy kroimy w kostkę) wsypujemy rodzynki i na owoce wykładamy zarumienione mięso.

Pieczemy ok 1,5  godz. w 150o- 160o pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrywkę i następne 30 min pieczemy w 170 o..

Aby mięso było bardziej aromatyczne możemy dodać białego wina, ja akurat nie miałam więc dałam 100 g wódki żołądkowej pomarańczowej.

  

 

 

 

czwartek, 30 stycznia 2014

SKŁADNIKI

1 kg wiaderko serka

3 jajka

kostka 200 masła

1,5 szkl cukru

mały zapach migdałowy

2 budynie śmietankowe

polewa czekoladowa

wiórki kokosowe do dekoracji

2 duże paczki herbatników pełnoziarnistych

 

W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło z cukrem, trochę przestudzić. Następnie dodać pozostałe składniki czyli ser, zapach migdałowy, jajka, budyń i dokładnie wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając - masa szybko się przypala. Podgotować 2-3 min.

Dno kwadratowej blaszki wyłożyć herbatnikami, zalać lać połową gorącej masy serowej.

Na ser ponownie wyłożyć herbatniki i wylać na nie pozostałą część masy serowej. Przykryć 3 warstwą herbatników. Na wierzch polać gotową masą czekoladową i posypać wiórkami.

Warstwy

herbatniki

masa serowa

herbatniki

masa serowa

herbatniki.

Wstawić do lodówki na 3-4 godz, najlepiej na całą noc.

 

środa, 29 stycznia 2014

SKŁADNIKI

 1 opakowanie mrożonki np. zupa jarzynowa, zupa wiosenna

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka groszku konserwowego

200 mil majonezu

1 łyżka rosyjskiej musztardy

pieprz, sól

 

Dowolną mrożonkę ok 50 dag gotujemy na al dente na parze.

Fasolę i groszek płuczemy zimną wodą, dodajemy kukurydzę i wystudzone warzywa. Jeśli w mieszance są większe kawałki np. brukselka lub różyczki kalafiora to kroimy  na połowę lub ćwiartki. Doprawiamy majonezem, musztardą i przyprawami.

.

SKŁADNIKI

5 kotletów schabowych wieprzowych

2 łyżki oleju rzepakowego

zioła prowansalskie

przyprawa uniwersalna

300 ml śmietany

10 suszonych grzybów

2 torebki kaszy gryczanej.

 

Olej mieszamy z ziołami prowansalskimi, przyprawą uniwersalną  i powstałą marynatą nacieramy dokładnie każdy kotlet. Odkładamy na 2-3 godz w chłodne miejsce.

Na gorącej patelni, podsmażamy kotlety, miskę  w której macerowały się kotlety płuczemy szklanką wody i ta wodą podlewamy smażące się kotlety. Dodajemy suszony grzyby (bez namaczania) i wszystko dusimy na małym ogniu ok 1 godz.

Jak płyn się zredukuje a mięso będzie miękkie, wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę, ciągle mieszając.

Podajemy z ugotowaną na sypką kaszą gryczaną.

 

16:03, aneta.deptula , danie gówne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 28 stycznia 2014

Akurat sobotę miałam wolną a w zamrażalce płucka więc postanowiłam zrobić kałduny czyli rodzaj klusek ziemniaczanych z nadzieniem mięsnym. Trudno mi się tu posługiwać miarą wagową miałam akurat płucka wołowe oraz serce wołowe czyli w sumie mięsa po ugotowaniu było ok 2-2,5 kg to starczy na 3 porcje.

Ale można przyjąć, że na 2 kg ugotowanych ziemniaków wystarczy 50-60 dag mięsa.

FARSZ MIĘSNY

Mięso, w moim przypadku płucka i serce gotowałam z włoszczyzną do miękkości.

Następnie samo mięso zmieliłam. I podzieliłam na porcję.

Na patelni podsmażyłam dwie duże cebule, dodałam ok 1 kg mięsa, dobrze przyprawiłam pieprzem, ziołami suszonymi, przyprawą uniwersalną. Smażyłam ok 15-20 min, żeby mięso przeszło przyprawami.

CIASTO ZIMNIACZANE

ok 5 kg białych ziemniaków ugotować, przepuścić przez praskie lub dobrze ugnieść. Do wystudzonych dodać 5 jajek, szklankę mąki ziemniaczanej i 2 szklanki mąki pszennej. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję elastyczna jak na kluski śląskie czy kopytka. 

Z ciasta bierzemy porcje wielkości piłki do tenisa, lekko rozpłaszczamy, wkładamy łyżkę mięsnego farszu i formujemy kluski w kształcie jajka.

Gotujemy ok 5 min po wypłynięciu na wierzch.

Podajemy polane skwarkami z cebulką.

 

 

Tagi: kałduny
10:22, aneta.deptula
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne