wtorek, 25 marca 2014

SKŁADNIKI

700 g dowolnych mrożonych warzyw pokrojonych w słupki - mnie były warzywa do dań chińskich

100 g jogurtu naturalnego

1 opakowanie serka :bryndza zakopiańska z Mlekowity

1/4 szkl mleka

sól

pieprz

zioła prowansalskie

Składniki na KUSZONKĘ

1 szkl m±ki pszennej

100 g płatków migdałowych

100 g masła

szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 200OC.

W blenderze miksujemy mleko, jogurt, serek i przyprawy na gładki sos.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy zamrożone warzywa, na wierzch rozprowadzamy sos i wstawiamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.

W tym czasie robimy kruszonkę.

M±kę wymieszać z płatkami migdałowymi i szczypt± soli dodać  masło i zagnie¶ć kruszonkę.

Zapiekankę wyj±ć z piekarnika, posypać kruszonk± przykręcić temperaturę do 180OC i piec ok45 min do zarumienienia się kruszonki.

 

 

Akcja wegetariańska zapiekankaAkcja zapiekanka

 

 

poniedziałek, 24 marca 2014

SKŁADNIKI

1 ¶rednia cukinia

1 opakowanie serka białego z szczypiorkiem

1/4 czerwonej  papryki pokrojonej w kostkę

1/5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka

gar¶ć zielonych oliwek

 Cukinie dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Nie obierać z skórki.

Na każdy płat cukinii rozsmarować łyżkę twarożku.

Przy węższym brzegu ułożyć oliwkę, półtalarka cebuli i kawałek papryki. Można ewentualnie doprawić do smaku i dokładnie zrolować cukinie.

 

SKŁADNIKI na  CIASTO CZEKOLADOWE

4 jajka

2 łyżki wody

3/4 szkl cukru

2 opakowania cukru waniliowego

szklanka m±ki pszennej

2 czubate łyżki m±ki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 tabliczka gorzkiej czekolady min 70% kakao

Do misy wbić całe jajka dodać 2 łyżki wody i ubić na puszyst± masę ok 2-3 min.

Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać kolejne 3 min.

Dodać obie m±ki, proszek do pieczenia, wlać roztopion± czekoladę i delikatnie wszystko wymieszać.

Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min w 180OC.

Wystudzić, placek przekroić na pół.

SKŁADNIKI na JASTE CIASTO.

2 jajka

1 łyżka wody

1/2 szkl cukru

1 czubata łyżka m±ki ziemniaczanej

1/2 szkl m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka z wod± ubić na pianę ok 2 min dodać cukier i dalej ubijać ok 2 min.

Dodać obie m±ki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do identycznej formy jak ciasto czekoladowe i piec ok 30 w 180OC.

Wystudzić.

 

 

MASA SEROWA- RÓŻÓWA

2 galaretki truskawkowe

500g serka homogenizowanego truskawkowego

Galaretkę rozpu¶cić w 2 szklankach gor±cej wody, dokładnie wymieszać odstawić lekkiego stężenia. Następnie do tężej±cej się galaretki dodać serek truskawkowy i wszystko dokładnie zmiksować.

Tak powstał± masę przełożyć na czekoladowy blat ciasta. Na masę serow± położyć ciasto jasne delikatnie docisn±ć i wstawić na 10 min do lodówki.

W tym czasie wykonać biał± masę

MASA BIAŁA- ¦MIETANOWA

400 mil ¶mietanki kremówki

2 płaskie łyżki żelatyny

1/4 szkl mleka

Żelatynę wsypać do mleka dokładnie wymieszać, kubek z mlekiem wstawić do gor±cej wody i ci±gle mieszaj±c rozpu¶cić żelatynę.

Wystawić i wystudzić.

¦mietanę ubić mikserem, nie przerywaj±c ubijania wlać cienkim strumykiem rozpuszczona żelatynę.

Tęż±c± masę ¶mietanow± przełożyć na jasny blat i przykryć ciemnym.

GALARETKA TRUSKAWKOWA

opakowanie truskawek mrożonych ok 50 dag

2 galaretki truskawkowe

2 szkl wody

Do  garnka wsypujemy truskawki (w sezonie mog± być ¶wieże)zalewamy wod± i zagotowujemy.

Zaraz po zagotowaniu się truskawek wył±czamy  gaz, dodajemy galaretkę. Dokładnie wymieszać.

Wyj±ć truskawki z galaretki a płyn pozostawić do lekkiego stężenia.

Truskawki poukładać na wierch ciasta i zalać tężej±c± się galaretk±.

Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz najlepiej na noc.

 

sobota, 22 marca 2014

SKŁADNIKI

1/2 główki sałaty lodowej

pęczek rzodkiewek

1 papryka czerwona

1 grejpfrut czerwony

2 łodygi selera naciowego

SOS

150 g jogurtu naturalnego

2 łyżki musztardy

1 łyżka majonezu

 

 

 Wszystkie składniki kroimy wg uznania na mniejsz± lub większ± kostkę.

 Grejpfruta dzielimy na cz±stki i każd± cz±stkę kroimy na pół.

Składniki na sos ł±czymy ze sob± ewentualnie doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

Sos delikatnie ł±czymy z warzywami.

 

Surówkowo witamy wiosnę!

pi±tek, 21 marca 2014

SKŁADNIKI

1/2 szkl makaronu krajanki owsianej

łyżka rodzynek

4 suszone ¶liwki

200 mil mleczka kokosowego light

Rozgrzewamy piekarnik do 200O

Do małego naczynia do zapiekania wsypujemy połowę krajanki owsianej, kładziemy rodzynki i suszon± ¶liwkę i przykrywamy pozostałym makaronem. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wstawiamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.

 Przepis bierze w zabawie

 

¦niadanie TYMBARK

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne