wtorek, 29 kwietnia 2014

SKŁADNIKI MARYNATY

200 g musztardy chrzanowej

1 łyżeczka płatków chilli

1/2 szkl wina wytrawnego

1 łyżka przyprawy do grilla np. klasyczna lub staropolska

1 łyżka  suszonego oregano lub tymianku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.

 

Szynkę wieprzową ok 1.5 kg umyć, osuszyć ręcznikiem.

W naczyniu z przykrywką ułożyć szynkę zalać, marynata i wstawić na 12 godz do lodówki.

Piec w rękawie ok 1 godz w 160OC, następnie odkryć mięso , podnieść temperaturę do 180OC i piec kolejne 30 min.

Mięso ma zdecydowany, ostry smak.

W tej marynacie przygotowałam także ćwiartki z kurczaka na obiad:)

 

 

 

 

Domowy Wyrób

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

SKŁADNIKI MARNATY

1 szkl wina wytrawnego

1 łyżeczka pieprzy cayenne

1 łyżeczka słodkiej papryki

pieprz

sól

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

Mięso np. karkówka podzielić na mniejsze kawałki dokładnie obtoczyć w  mieszance :

2 łyżki majeranku

1 czubata łyżeczka sproszkowanego cynamonu

 

Ułożyć w naczyniu z przykrywką i zalać marynatą.

Odstawić przynajmniej na 12 godz do zamarynowania w chłodne miejsce.

Ja zrobiłam z tak zamarynowanego mięsa szaszłyki.

Przed grillowaniem mięso posmarować oliwą lub olejem.

 

Na majówkę

niedziela, 27 kwietnia 2014

SKŁADNIKI

50 dag chudego mięsa mielonego

1 jajko

1/2 opakowania warzyw mrożonych typu warzywa po chińsku

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

1 łyżka przyprawy Gyros

sól

mielony czarny pieprz

2 opakowania papieru ryżowego

olej do głębokiego smażenia ok 1 litra

 

Przygotować miseczkę z wodą i duży talerz do nawilżania papieru ryżowego (każdy arkusz papieru nawilżać osobno tuż przed nałożeniem farszu.)

Olej rozgrzać w garnku.

Mięso, zamrożone warzywa, jajko i przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą.

Kłaść arkusz papiery na talerz pędzelkiem posmarować wodą, następnie położyć ok łyżki farszu i zawinąć jak gołąbki.

Smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia się papieru ok 10-15 min co jakiś czas przewracając na druga stronę.

Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym

 

piątek, 25 kwietnia 2014

SKŁADNIKI

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżka sosu sojowego jasnego

3 łyżki octu balsamicznego z miodem

1/3 szkl oleju rzepakowego

pół łyżeczki pieprzu cayenne

łyżka ziół prowansalskich

łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka suszonej bazylii

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą i zamarynować w niej mięso najlepiej na kilka godzin.

 

 

 

09:55, aneta.deptula , dodatki
Link Komentarze (1) »

SKŁADNIKI na masa serowa

50 dag sera białego

1 szkl napoju pina colada

5 dag masła

2 jajka

2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku

1/3 szkl cukru pudru

1 łyżeczka kakao

sok z połowy cytryny

2 budynie śmietankowe

Ser, mleko w proszku i pina coladę zmiksować razem blenderem ok 5 min.

W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać partiami masę serową.

Na koniec dodać, budynie, sok z cytryny i pianę z 2 jajek. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać łyżeczkę kakao i lekko zamieszać aby powstała tylko delikatna smuga kakaowa.

Przygotować biszkopt. 

 

na biszkopt

5 jajek

3/4 szk cukru

1 szkl mąki pszennej

1/2 szk mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną piane, nadal ubijając dodać cukier puder. Następnie nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku.

Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować masłem i posypać mąką.

Wylać ciasto biszkoptowe na blachę. Na nie wyłożyć łyżką masę serową.

Piec ok 50 min w 180OC.

 

Krem pina colada

3 szkl napoju pina colada

2 budynie śmietankowe

4 łyżki cukru

150 g masła

opakowanie serka mascarpone 250 g

ok 1 łyżki kakao

 

2 szkl napoju zagotować. 

w 1 szk napoju rozprowadzić budyń razem z cukrem i wlać na gotujący się płyn. Ugotować budyń.

Wystudzony budyń podzielić na 2 części.

Masło utrzeć na puch, dalej ubijając dodać serek mascarpone, na koniec dodawać partiami masę budyniową z jednej części.

Składanie ciasta.

Na wystudzone ciasto wyłożyć pozostała część budyniu, przykryć masą serowo-budyniową i posypać kakao.

Wstawić przynajmniej na 2-3 godz do lodówki.

 

 Przepis na chwilę kawowej przyjemności

09:11, aneta.deptula
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne