piątek, 30 maja 2014

SKŁADNIKI

ok 1,5 kg szynki wieprzowej

1/2 szkl oleju rzepakowego

1 łyżka przyprawy uniwersalnej

1 łyżka ostrej  przyprawy do grilla

1/2 łyżeczki ostrej papryki

 

Mięso  myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy przyprawami z każdej strony polewamy olejem i odstawiamy na dobę do lodówki.

Tak zamarynowane meso wkładamy do foliowego woreczka, dokładnie zawiązujemy tak aby podczas gotowania nie dostała się do niego woda.

Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godz. Wyłączamy gaz i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

 

 

Przepis na tak przygotowanie mięsa podpatrzyłam na blogu: SEZON NA SMAK

SKŁADNIKI

ok 1,5 kg polędwicy wołowej

2 szklanki cukru

1 szklanka soli

2 łyżeczki soli do peklowania

opakowanie suszonej bazylii

 

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ewentualne błony i ścięgna, układamy w pojemniku i  zasypujemy cukrem, mięso dokładnie obtaczamy w cukrze z każdej strony. Wstawiamy na 2 dni do lodówki.

Po tym czasie, mięso i pojemnik myjemy z cukru, dokładnie osuszamy.

Polędwicę nacieramy solą peklującą, zasypujemy solą i ponownie odstawiamy na 2 dni do lodówki.

Po 2 dniach zamarynowaną polędwicę myjemy z soli, osuszamy i nacieramy grubą warstwą bazylii (można też użyć innych ziół czy rozgniecionego w moździerzu pieprzu).

Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do pończochy i wieszamy na 4 dni w chłodne i przewiewne miejsce.

Po tym czasie polędwica nadaje się do spożycia.

 

 

Domowy Wyrób

środa, 28 maja 2014

SKŁADNIKI

400 g kefiru truskawkowego

400 g mleka

3 jajka

2 szkl mąki

szczypta soli

truskawki

serek  ziarnisty typu wiejskiego

 

Do miski wlać kefir, w butelkę po kefirze odmierzyć mleko, kefiru i mleka powinno być taką samą porcję, dodać mąkę, sól i  jajka i dokładnie wymieszać.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki.

Na każdy naleśnik, jeszcze ciepły,  kłaść porcję serka i kilka cząstek pokrojonych truskawek.

Zawinąć wg uznania.

Tak przygotowane naleśniki można podawać same jak i z bita śmietaną czy jogurtem typu greckiego.

 

 

Milion smaków truskawek

wtorek, 27 maja 2014

SKŁADNIKI

1,5 kg żeberek trójkątów

1 opakowanie papryki słodkiej

1 opakowanie papryki ostrej

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka ziaren gorczycy

1 opakowanie czosnku

1/2 szkl oleju rzepakowego

 

Mięso umyć, podzielić na części.

Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem, dokładnie natrzeć każdy kawałek żeberek i odstawić na kilka godz do lodówki.

 

Grillowanie 2014

poniedziałek, 26 maja 2014

SKŁADNIKI

5 jajek

1 szkl cukru

2 i 1/2 szkl mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl oranżady

1/2 szkl oleju rzepakowego

50 dag nektarynek

2 łyżki kakao

1 łyżka mąki pszennej

 

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z szczyptą soli ma sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać cukier i po jednym żółtku.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej razem z olejem i oranżadą. Dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao do drugiej łyżkę mąki.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Zaczynając od środka blachy wlewamy porcjami ciasto raz ciemnie raz jasne. Na wierzch ciasta ukłądamy pokrojone w ćwiartki owoce.

Pieczemy 50 min w 180OC

 

 

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W ZABAWIE :POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego….. POMAGA MI ZACHOWAĆ ZDROWE SERCE I SPRAWNY UMYSŁ

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne