czwartek, 03 lipca 2014

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

3 jajka

2 łyżki cukru

3 łyżki mąki

1 łyżeczka sody

 

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczypta soli. Dodać cukier i po jednym żółtku ciągle ubijając.

Do masy jajecznej dodać mąkę przesianą z sodą, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą prostokątną blachę i piec 25 min w 175 OC.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe dopasować do blachy typu "cwibakówka", nadmiar ciasta odciąć. Ciato wystudzić w blaszce.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

200 g śmietany 30%

400 g serka naturalnego 0%

50dag świeżych malin

2 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny w proszku

1 suchy wafel

 

 

W 50 mil gorącej wody rozpuścić żelatynę, przestudzić. Do miski przełożyć serek naturalny dodać łyżkę cukru i chwilę ubijać, nie przerywając ubijania partami dodać żelatynę.

Blaszkę wyłożyć folią - łatwiej potem będzie wyjąc ciasto- ponownie włożyć biszkopt.

Na wystudzone ciasto wyłożyć połowę opakowania malin - maliny powinny wypełnić 1/2 głębokości ciasta- na maliny wylać masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia. ok 1 godz.

W 50 mil gorącej wody rozpuścić płaską łyżkę żelatyny, wystudzić.

W misce ubić śmietanę z łyżką cukru, pod koniec ubijania, nie przerywając ubijać dodać partiami żelatynę.

Ciasto wyjąc na wafel, odciąć nadmiar wafla,  wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną i udekorować pozostałymi malinami. Schłodzić ok 1 godz w lodówce.

 

środa, 02 lipca 2014

Misternie ułożony plan niestety legł w gruzach –zaspałam i wstałam dopiero o 6.30, przed wyjściem do pracy miałam tylko godzinę na przygotowanie sobie zupy na cały dzień więc postawiłam na szybkie jarskie leczo z cukinią i kurkami. (przepis)

Na śniadanie wypiłam koktajl malinowy:

  • 400 g kefiru 1,5%
  • 100 g malin
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego

 

Na drugie śniadanie i lunch zjadłam po miseczce lecza. Niestety za obiad musiały mi starczyć dwie kanapki z razowym chlebem, wędliną i pomidorem.

W sumie zjadłam ok. 1200 kal, popijając przez cały dzień litrem zielonej herbaty, 2 kubkami czerwonej herbaty, kubkiem yerba mate i kubkiem kawy rozpuszczalnej.

Wieczorem jeździłam na rowerku stacjonarnym 50 min.

Pierwszy dzień diety można zaliczyć do danych

 

SKŁADNIKI

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 średnia cebula

50 dag kurek

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 małe pomidory

1 średnie cukinie

2 kostki rosołowe grzyby leśne Winiary

1 szkl wody

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę dodać posiekaną cebulę po chwile podsmażyć, dodać dokładnie umyte i pokrojone grzyby i smażyć 10 min.

Paprykę, pomidory i cukinie pokroić w kostkę dodać do smażonych się grzybów, włożyć kostki rosołowe, zalać szklanką zimnej wody doprawić do smaku i dusić pod przykryciem ok 30 min na wolnym ogniu.

 

Wegetariański obiad III Cukinia 2014

wtorek, 01 lipca 2014

Po wielkich trudach postanowiłam przejść na dietę 1200 kalorii pełną świeżych warzyw i owoców, zdrowych złożonych węglowodanów i chudego nabiału podpartą godziną ćwiczeń. Wiem, że nie będzie mi łatwo bo mam 15 kg nadwagi i prowadzę siedzący tryb życia- praca biurowa. Nadszedł jednak czas aby wziąć się za siebie.

PLAN DIETY

7,30 - ŚNIADANIE- koktajl mleczny z ziarnami i owocami

10.30 II śniadanie-

14.00 zupa jarzynowa

16.00 obiad

18.00 jak będę bardzo głodna kefir

 

Moim problemem nie jest jakość jedzenia tylko ilość. Już od dawna nie jadam wysoko
przetworzonej żywności, napojów gazowanych czy słodzonych. Uwielbiam owoce,
warzywa, soki sama robię w domu, dla mnie może nie istnieć chleb, makaron czy
ziemniaki. To skąd moja nadwaga?! Ano stąd że kocham jeść, jeść i jeszcze raz
jeść. Często gotuje, piekę czy duszę i pochłaniam sama to co upichcę.

Mam jakąś chciwość w sobie, pazerność, że jak zacznę jeść to nie ma końca tak jakby
to był mój ostatni posiłek.

Wiem,że sukces  podjętej decyzji zaczyna się w głowie  i dla tego wraz z utratą
kilogramów powinnam zadbać o swój spokój wewnętrzny.

Mam nadzieję, że publiczne prowadzenie dziennika odchudzania zmobilizuje mnie do systematycznej pracy nad sobą i w ciągu roku dojdę do swojej prawidłowej wagi.

Obecnie tak wyglądam przy wzroście 155 cm ważę 64 kg

Nowy pomiar

Data                      ...                
Wymiary dla modeluUaktualnij pomiarOstatnioPoczątkowoZmiana
Masa ciała , kg 64 kg 64 kg   0 kg (   0 % )
Pozostałe wymiary
Szyja cm 36 cm 36 cm 0 cm (   0 % )
Biceps cm 33 cm 33 cm 0 cm (  0 % )
Piersi cm 99 cm 99 cm 0 cm (  0 % )
Talia cm 88 cm 88 cm 0 cm (  0 % )
Brzuch cm 92 cm 92 cm 0 cm (  0 % )
Biodra cm 94 cm 94 cm 0 cm (  0 % )
Udo cm 60 cm 60 cm 0 cm (  0 % )
Łydka cm 0 cm 0 cm 0 cm (  0 % )
Spalonych kalorii kcal 0 kcal 0 kcal 0 kcal (  0 % )
Zawartość
tłuszczu
%
Oblicz
34 % 34 % 0 %

 

SKŁADNIKI

1 kg pieczarek

2 cebule

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie 240 g

1 łyżeczka majeranku

2 duże kapusty pekińskie

 

Na rozgrzana patelnię wlać łyżeczkę oleju, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i suszone pomidory i dusić 30 min. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, majerankiem.

Ugotować 2 woreczki kaszy gryczanej wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

Kapustę pekińską sparzyć wrzątkiem, oddzielić liście, odciąć białe końcówki kapusty.

Uduszone pieczarki połączyć z kaszą gryczaną, doprawić do smaku.

Nadzienie zawijać z liście kapusty i tak powstałe gołąbki układać ściśle w naczyniu do zapiekania.

Powstałe gołąbki zalać puszką pomidorów i piec w piekarniki 60 min w 180OC

 

Wegetariański obiad III

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne