poniedziałek, 09 czerwca 2014

SKŁADNIKI

50 dag truskawek

1 opakowanie serka mascarpone 250g

2 łyżki cukru pudru

300 g śmietany 18%

2 łyżki żelatyny

1/3 szkl mleka

 

Żelatynę wymieszać z mlekiem, następnie kubek wstawić do gorącej wody  i pozostawić w nim do rozpuszczenia się żelatyny, od czasu do czasu mieszając.

W misce ubić serek mascarpone z cukrem na puszysty krem.

Do oddzielnego naczynia przełożyć śmietanę, lekko ubić ok 2-3 min, nie przerywając ubijania partiami dodać przestudzoną żelatynę i dalej ubijać 2 min.

Nadal ubijając dodawać do śmietany po łyżce kremu serkowego.

Pucharki napełnić do 1/4 wysokości pokrojonymi truskawkami, na nie przełożyć część kremu i przykryć kolejną warstwą truskawek.

Z podanych składników wychodzi 3 duże pucharki deseru.

 

 

 

czwartek, 05 czerwca 2014

SKŁADNIKI

1 szkl maślanki naturalnej

2 nektarynki dojrzałe

1 łyżka otłuszczonego mleka w proszku

2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

1 kostka gorzkiej czekolady min 80 % kakao

 

 

Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i dokładnie zmiksować.

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

wtorek, 03 czerwca 2014

SKŁADNIKI

2 kg truskawek

1 i 1/2 szkl cukru

1 czubata łyżka żelatyny

 

 

 Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać cukrem  i zostawić  na kilka godz  w temperaturze pokojowej.

Po ok 10-12 godz truskawki wraz z powstałym syropem przełożyć do garnka, zagotować. Zaraz po zagotowaniu wyłączyć gaz dodac żelatynę i dokładnie wymieszać.

Odstawić do wystygnięcia.

Mus idealnie nadaje się co ciast i zimnych deserów.

 

SKŁADNIKI

5 jaj

1/2 szkl cukru

1 kostka masła 200g

1 kostka sera białego 250 g

jogurt o smaku truskawkowym 350 g

jogurt naturalny z mascarpone Piątnicy

200 g serka naturalnego homogenizowany

3 budynie waniliowe

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Białka oddzielić od żółtek.

Mikserem utrzeć masło z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.

Do masy maślanej, nie przerywając ucierania (mikser ustawić na średnich obrotach) dodawać po kolei, biały ser, jogurt truskawkowy, jogurt naturalny, serek homogenizowany.

Masa serowa powinna być delikatna i puszysta.

Następnie dodajemy budynie waniliowe i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Biała ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą serową.

Pieczemy ok 60 min w 180OC

 PRZEPIS NA MUS TRUSKAWKOWY tuuu

 

piątek, 30 maja 2014

SKŁADNIKI

ok 1,5 kg szynki wieprzowej

1/2 szkl oleju rzepakowego

1 łyżka przyprawy uniwersalnej

1 łyżka ostrej  przyprawy do grilla

1/2 łyżeczki ostrej papryki

 

Mięso  myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy przyprawami z każdej strony polewamy olejem i odstawiamy na dobę do lodówki.

Tak zamarynowane meso wkładamy do foliowego woreczka, dokładnie zawiązujemy tak aby podczas gotowania nie dostała się do niego woda.

Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godz. Wyłączamy gaz i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne