sałatki/surówki

czwartek, 26 czerwca 2014

SKŁADNIKI

2 średnie marchewki

1 duża pomarańcza

1 średni owoc granatu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

sok z połowy cytryny

prażone nasiona (po 2 łyżki ziaren siemienia lnianego, ziaren słonecznika, płatków owsianych) 

 

 

Marchewkę zetrzeć na tarce i skropić sokiem z połowy cytryny.. Pomarańczę obrać ze skórki, zdjąć białą błonkę i pokroić w kostkę.

Z granatu wyjąc ziarenka. Wszystkie składniki wymieszać razem.

Oliwę i miód wymieszać razem i polać surówkę.

Rozgrzać patelnię, wsypać ziarna i prażyć pod przykryciem 10 min od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.

Przed podaniem surówkę posypać ziarnami.

środa, 09 kwietnia 2014

SKŁADNIKI

1 mała cukinia

1pęczek rzodkiewek

4 klementynek

1/3 papryki czerwonej

2 łodygi selera naciowego

 

Dip musztardowo-żurawinowy

2 łyżki musztardy

2 łyżki dżemu z żurawiny

1/4 szkl oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

Cukinie, paprykę i seler pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w półtalarki.

Klementynki obrać z skórki, podzielić na cząstki.

Wszystkie warzywa wymieszać.

Składniki na dip dokładnie wymieszać ze sobą.

Polać warzywa i dokładnie wymieszać.

Przed podaniem sałatkę możemy posypać suszoną żurawiną lub prażonymi nasionami słonecznika



Surówkowo witamy wiosnę!Zdrowy tryb życia

 

 

sobota, 22 marca 2014

SKŁADNIKI

1/2 główki sałaty lodowej

pęczek rzodkiewek

1 papryka czerwona

1 grejpfrut czerwony

2 łodygi selera naciowego

SOS

150 g jogurtu naturalnego

2 łyżki musztardy

1 łyżka majonezu

 

 

 Wszystkie składniki kroimy wg uznania na mniejszą lub większą kostkę.

 Grejpfruta dzielimy na cząstki i każdą cząstkę kroimy na pół.

Składniki na sos łączymy ze sobą ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos delikatnie łączymy z warzywami.

 

Surówkowo witamy wiosnę!

środa, 19 marca 2014

SKŁADNIKI

1 biała rzepa

3 łodygi selera naciowego

1/2 główki sałaty lodowej

1 cykoria

pół pęczka natki pietruszki

SKŁADNIKI NA SOS

1/3 szkl oliwy z oliwek

sok z jednego grejpfruta

1 łyżka miodu

2 łyżki musztardy

1 łyżka octu balsamicznego

 

Rzepę  obrać i zetrzeć na tarce na póltalarki.

Seler pokroić na drobną kostkę.

Cykorię pokroić w piórka.

Sałatę pokroić w większą kostkę.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

Połączyć wszystkie warzywa.

Składniki na sos połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.

Polać warzywa.

 

Surówkowo witamy wiosnę!Zielono mi, idzie wiosna

 

 

wtorek, 25 lutego 2014

SKŁADNIKI

1 opakowanie tortellini grzybowe

1/2 szkl suszonych moreli ok 100 g

słoik grzybków marynowanych

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka zielonego groszku

pieprz

2 czubate musztardy ostrej typu rosyjskiej

2 łyżki majonezu

100 g jogurtu naturalnego

 Tortelini ugotować al'dente razem z suszonymi morelami. Ugotowane przelać zimną wodą, morele pokroić w kostkę.

Grzybki odlać z zalewy pokroić w kostkę.

Fasolę, kukurydzę i groszek wypłukać pod zimną wodą połączyć z resztą składników.

 Dokładnie wymieszać.

Musztardę, majonez i jogurt wymieszać ze sobą następnie połączyć z resztą składników, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.

Sałatka powinna mieć wyrazisty smak.

Najlepiej smakuje jako dodatek do kanapek z wędliną.

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne