ciasta

sobota, 12 lipca 2014

SKŁADNIKI

1wiaderko serka naturalnego (1 kg)

20 dag masła

3 żółtka

10 dag cukru pudru

1 opakowanie cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1 cytrynowa galaretka

3 szkl jagód

po 10 sztuk cukierków MARS, BOUNTY, TWIX ( możemy także użyć po 2 batony z każdego smaku)

1 szkl wody

 

Jagody wsypujemy do garnka zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy gaz, dodajemy galaretkę cytrynową i łyżkę żelatyny i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Cukierki (batony) rozdrabiamy w blenderze.

W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Pozostawiamy do przestudzenia.

W misce ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na lekki puch, dodając po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce serka.

Powstała masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodać cukierki. Dokładnie wymieszać.

Tortownicę ( u mnie 26 cm), wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę z cukierkami, na nią pozostałą masę wstawić do lodówki na 20 min.

Na wierzch zalać tężejącą się galaretką jagodową. Całość pozostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).

 

Słodkie jagodowe lato

wtorek, 08 lipca 2014

SKŁADNIKI

1/2 margaryny

4 jajka

1 szkl cukru

300 g śmietany 30%

200 g jogurtu naturalnego

2 i 1/2 szkl mąki

cały proszek do pieczenia

2 opakowanie cukru waniliowego

1 szkl jagód

1duży dojrzały banan

 

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, wlać partiami śmietanę i jogurt.

Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia 27 * 21 cm (średniej wielkości) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

Banan obrać ze skórki, pokroić w cienkie paski wzdłuż owocu i położyć na cieście zostawiając odstępy, w które posypać jagody.

Na wierzch owoców posypać cukrem waniliowym piec ok 50 min w 175OC. Po 25 min pieczenia, przełączam piekarnik na dolną grzałkę i piekę tak 20 min aby ciasto było ładnie upieczone od dołu a nie spalone z wierzchu a ostatnie 5 min ponownie włączam piekarnik na obie grzałki.

 

 

czwartek, 03 lipca 2014

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

3 jajka

2 łyżki cukru

3 łyżki mąki

1 łyżeczka sody

 

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczypta soli. Dodać cukier i po jednym żółtku ciągle ubijając.

Do masy jajecznej dodać mąkę przesianą z sodą, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą prostokątną blachę i piec 25 min w 175 OC.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe dopasować do blachy typu "cwibakówka", nadmiar ciasta odciąć. Ciato wystudzić w blaszce.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

200 g śmietany 30%

400 g serka naturalnego 0%

50dag świeżych malin

2 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny w proszku

1 suchy wafel

 

 

W 50 mil gorącej wody rozpuścić żelatynę, przestudzić. Do miski przełożyć serek naturalny dodać łyżkę cukru i chwilę ubijać, nie przerywając ubijania partami dodać żelatynę.

Blaszkę wyłożyć folią - łatwiej potem będzie wyjąc ciasto- ponownie włożyć biszkopt.

Na wystudzone ciasto wyłożyć połowę opakowania malin - maliny powinny wypełnić 1/2 głębokości ciasta- na maliny wylać masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia. ok 1 godz.

W 50 mil gorącej wody rozpuścić płaską łyżkę żelatyny, wystudzić.

W misce ubić śmietanę z łyżką cukru, pod koniec ubijania, nie przerywając ubijać dodać partiami żelatynę.

Ciasto wyjąc na wafel, odciąć nadmiar wafla,  wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną i udekorować pozostałymi malinami. Schłodzić ok 1 godz w lodówce.

 

poniedziałek, 23 czerwca 2014

SKŁADNIKI

1 margarynę

3 jajka

1/2 szkl cukru

3 szkl mąki

1 szkl maślanki naturalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg jagód ( litrowy słoik)

500 g serka mascarpone

1/2 szkl cukru pudru

400 g jogurt naturalny

2 łyżki żelatyny

 

Margarynę rozpuścić w rondelku.

Jajka ubić na pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, maślankę i rozpuszczoną ciepłą margarynę, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

1/2 porcji jagód przesypać łyżką mąki i przełożyć  na ciasto.

 

 

Piec 45 min w 180OC.

Upieczone ciasto wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody i przestudzić.

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.

Do wysokiego naczynia przelać jogurt, dodać pozostałe jagody i ubijać ok 1 min, po tym czasie nie przestając ubijać cienką strużką wlać przestudzoną żelatynę i dalej ubijać kolejne 2 min.

Ciągle ubijać dodawać do masy jogurtowej po łyżce masy serowej.

Tak powstałą masę przełożyć na upieczone ciasto i wstawić na 2 godz do lodówki

 

 

 

wtorek, 03 czerwca 2014

SKŁADNIKI

5 jaj

1/2 szkl cukru

1 kostka masła 200g

1 kostka sera białego 250 g

jogurt o smaku truskawkowym 350 g

jogurt naturalny z mascarpone Piątnicy

200 g serka naturalnego homogenizowany

3 budynie waniliowe

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Białka oddzielić od żółtek.

Mikserem utrzeć masło z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.

Do masy maślanej, nie przerywając ucierania (mikser ustawić na średnich obrotach) dodawać po kolei, biały ser, jogurt truskawkowy, jogurt naturalny, serek homogenizowany.

Masa serowa powinna być delikatna i puszysta.

Następnie dodajemy budynie waniliowe i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Biała ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą serową.

Pieczemy ok 60 min w 180OC

 PRZEPIS NA MUS TRUSKAWKOWY tuuu

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne