danie gówne

wtorek, 24 czerwca 2014

SKŁADNIKI

1,5 kg pieczarek

2 kalafiory

1 duża cebula

pęczek koperki

puszka mleczka kokosowego

1 łyżeczka oleju rzepakowego

przyprawa uniwersalna

mielony czarny pieprz

 

Kalafior podzielić na różyczki i zblanszować tj włożyć do gotującej  się wody na 3 min.

Cebulę pokroić na drobną kostkę. Rozgrzać na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki, dusić 10 mim.

Po tym czasie dodać zblanszowany kalafior, mleczko kokosowe, przyprawić przyprawą uniwersalną, zmniejszyć gaz i dusić 20 min pod przykryciem.

5 min przed końcem duszenia dodać posiekany koperek.

 

 

wtorek, 27 maja 2014

SKŁADNIKI

1,5 kg żeberek trójkątów

1 opakowanie papryki słodkiej

1 opakowanie papryki ostrej

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka ziaren gorczycy

1 opakowanie czosnku

1/2 szkl oleju rzepakowego

 

Mięso umyć, podzielić na części.

Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem, dokładnie natrzeć każdy kawałek żeberek i odstawić na kilka godz do lodówki.

 

Grillowanie 2014

piątek, 23 maja 2014

SKŁADNIKI

70 dag białej ryby bez ości

1 szkl mąki

woda

przyprawa uniwersalna

pół łyżeczki soli

czarny mielony pieprz

Rybę pokroić na 7-10 cm kawałki posypać pieprzem i przyprawą uniwersalną,  odstawić na 30 min.

Mąkę rozrobić z wodą i solą, ciasto powinno mieć konsystencję  ciasta naleśnikowego.

Każdy kawałek ryby maczać w cieście i smażyć na złoty kolor.

 

WARZYWA

1 puszka kukurydzy

1 słoik marynowanego selera

1 litrowy słoik papryki marynowanej

1 litrowy słoik ogórków konserwowych

 

Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę, seler i kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszać razem.

 

SKŁADNIKI ZALWEY

1 szkl zalewy z papryki marynowanej (jeśli mamy paprykę swojego wykonania, jeśli nie trzeba zagotować 1 szkl wody z 3 łyżkami octu, 2 łyżkami oliwy, zalewę ostudzić

1 słoiczek (180g) koncentratu pomidorowego

Zalewę połączyć z koncentratem pomidorowym i dokładnie wymieszać.

 

SKŁADANIE POTRAWY

Na dno naczynia układamy warstwami usmażoną rybę i warzywa tak aby ostatnia wierzchnia warstwa wyszły warzywa. Następnie całość zalewamy sosem i ostawiamy na kilka godz do lodówki.

Najlepiej smakuje następnego dnia.

 

środa, 21 maja 2014

SKŁADNIKI

1,5 kg szynki wieprzowej (ładny chudy kawałek)

1 szkl czerwonego wina słodkiego

2 łyżki musztardy

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

3 łyżki przyprawy Marynata musztardowa Kotani

Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Z podanych składników zrobić marynatę, zalać mięso i odstawić na noc do lodówki.

 

 

FARSZ MIELONY

50 dag mięsa mielonego wieprzowego

50 dag mięsa  mielonego wołowego

3 jajka

1 cebulę

2 łyżki przyprawy curry

pieprz czarny mielony

przyprawa uniwersalna

Do miski włożyć oba rodzaje mięsa mielonego, dodać jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, curry i resztę przypraw do smaku i dokładnie wyrobić.

Zamarynowaną szynkę wyjąc z marynaty, pokroić na dość spore kotlety, delikatnie rozbić tłuczkiem.

Na każdy kotlet położyć sporą ilość mięsa mielonego (najlepiej mięso mielone podzielić na tyle porcji co jest kotletów), na środek położyć dowolne pikle (u mnie była marynowana papryka i dynia) i ścisłe zwinąć roladkę.

Każdą roladkę zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową.

Tak przygotowane roladki gotować na parze ok 2 godz.

Roladki możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.



środa, 07 maja 2014

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

1/2 szkl oleju rzepakowego

2 łyżki marynaty staropolskiej lub innej z dodatkiem gorczycy

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

1 kg łopatki wieprzowej

ok 3 szkl suszonych kapeluszy grzybów

250 g gęsta śmietana jogurtowa

1 szkl wody

1 szkl wina wytrawnego

 

 

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Składniki na marynatę mieszamy razem. W naczyniu układamy mięso, zalewamy marynatą i odstawiamy na noc w chłodnym miejscu.

Zamarynowane mięso, kroimy w spore medaliony.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przekładamy pokrojone mięso i smażymy ok 5 min.

W tym czasie grzyby zalewamy gotująca wodą chwilę moczymy. Odlewamy wodę.

Rozmoczone grzyby wykładamy na mięso tak aby przykryły całe mięso, nie mieszamy.

Wszystko zalewamy wodą i winem, przykręcamy gaz i dusimy ok 60 min pod przykryciem.

Gdy mięso będzie już miętkę, wyłączamy gaz i dodajemy śmietanę.

Danie podajemy z kaszą.  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne