marynaty,sosy

poniedziałek, 12 maja 2014

SKŁADNIKI marynaty

mały słoiczek koncentratu pomidorowego 180 g

1 l podpiwku (do kupienia w sklepie spożywczym)

1/3  buteleczki chili z ananasem

1 łyżka papryki  ostrej suszonej

 

 

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Żeberka (ok 1,5 kg) umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze porcje i zalać marynatą.

Odstawić na dobę w chłodne miejsce.

Piec na grillu lub w piekarniku bez marynaty.

Żeberka mają słodkawy smak z przeważająca nutą pomidorową.

 

 Grillowanie 2014

 

 

 

 

wtorek, 29 kwietnia 2014

SKŁADNIKI MARYNATY

200 g musztardy chrzanowej

1 łyżeczka płatków chilli

1/2 szkl wina wytrawnego

1 łyżka przyprawy do grilla np. klasyczna lub staropolska

1 łyżka  suszonego oregano lub tymianku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.

 

Szynkę wieprzową ok 1.5 kg umyć, osuszyć ręcznikiem.

W naczyniu z przykrywką ułożyć szynkę zalać, marynata i wstawić na 12 godz do lodówki.

Piec w rękawie ok 1 godz w 160OC, następnie odkryć mięso , podnieść temperaturę do 180OC i piec kolejne 30 min.

Mięso ma zdecydowany, ostry smak.

W tej marynacie przygotowałam także ćwiartki z kurczaka na obiad:)

 

 

 

 

Domowy Wyrób

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

SKŁADNIKI MARNATY

1 szkl wina wytrawnego

1 łyżeczka pieprzy cayenne

1 łyżeczka słodkiej papryki

pieprz

sól

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

Mięso np. karkówka podzielić na mniejsze kawałki dokładnie obtoczyć w  mieszance :

2 łyżki majeranku

1 czubata łyżeczka sproszkowanego cynamonu

 

Ułożyć w naczyniu z przykrywką i zalać marynatą.

Odstawić przynajmniej na 12 godz do zamarynowania w chłodne miejsce.

Ja zrobiłam z tak zamarynowanego mięsa szaszłyki.

Przed grillowaniem mięso posmarować oliwą lub olejem.

 

Na majówkę

czwartek, 09 stycznia 2014

SKŁADNIKI

3 szklanki wody

1 szklankę  octu spirytusowego

1 szklankę cukru

2 łyżki octu balsamicznego  z miodem

łyżkę gorczycy białej w ziarnach

łyżkę kolendry w ziarnach

liść laurowy

po kilka ziaren ok 5-6 ziela angielskiego i pieprzu czarnego

Wszystkie składniki wsypujemy do garnka i zagotowujemy.

Namoczone śledzie matiasy (najlepiej moczyć całą noc) kroimy na dzwonka.

Na dno słoika kładziemy drobno posiekaną w piórka cebulę na to kładziemy śledzie, na wierz ponownie kładziemy cebulę.

Zalewamy chłodną zalewą octową i odstawiamy na 3-4 godz.

 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne