fit

piątek, 04 lipca 2014

SKŁADNIKI

50 dag chudej ryby np. minataja lub dorsza filet bez skóry

pęczek koperku

jajko

sól

pieprz

 

Rybę mielimy (ewentualnie możemy zblendować) dodać posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Rozgrzaną patelnię spryskać olejem, smażyć kotleciki na złoty kolor.

 

08:23, aneta.deptula , fit
Link Komentarze (1) »
środa, 02 lipca 2014

SKŁADNIKI

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 średnia cebula

50 dag kurek

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 małe pomidory

1 średnie cukinie

2 kostki rosołowe grzyby leśne Winiary

1 szkl wody

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę dodać posiekaną cebulę po chwile podsmażyć, dodać dokładnie umyte i pokrojone grzyby i smażyć 10 min.

Paprykę, pomidory i cukinie pokroić w kostkę dodać do smażonych się grzybów, włożyć kostki rosołowe, zalać szklanką zimnej wody doprawić do smaku i dusić pod przykryciem ok 30 min na wolnym ogniu.

 

Wegetariański obiad III Cukinia 2014

wtorek, 01 lipca 2014

SKŁADNIKI

1 kg pieczarek

2 cebule

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie 240 g

1 łyżeczka majeranku

2 duże kapusty pekińskie

 

Na rozgrzana patelnię wlać łyżeczkę oleju, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i suszone pomidory i dusić 30 min. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, majerankiem.

Ugotować 2 woreczki kaszy gryczanej wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

Kapustę pekińską sparzyć wrzątkiem, oddzielić liście, odciąć białe końcówki kapusty.

Uduszone pieczarki połączyć z kaszą gryczaną, doprawić do smaku.

Nadzienie zawijać z liście kapusty i tak powstałe gołąbki układać ściśle w naczyniu do zapiekania.

Powstałe gołąbki zalać puszką pomidorów i piec w piekarniki 60 min w 180OC

 

Wegetariański obiad III

czwartek, 05 czerwca 2014

SKŁADNIKI

1 szkl maślanki naturalnej

2 nektarynki dojrzałe

1 łyżka otłuszczonego mleka w proszku

2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

1 kostka gorzkiej czekolady min 80 % kakao

 

 

Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i dokładnie zmiksować.

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

wtorek, 25 marca 2014

SKŁADNIKI

700 g dowolnych mrożonych warzyw pokrojonych w słupki - mnie były warzywa do dań chińskich

100 g jogurtu naturalnego

1 opakowanie serka :bryndza zakopiańska z Mlekowity

1/4 szkl mleka

sól

pieprz

zioła prowansalskie

Składniki na KUSZONKĘ

1 szkl mąki pszennej

100 g płatków migdałowych

100 g masła

szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 200OC.

W blenderze miksujemy mleko, jogurt, serek i przyprawy na gładki sos.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy zamrożone warzywa, na wierzch rozprowadzamy sos i wstawiamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.

W tym czasie robimy kruszonkę.

Mąkę wymieszać z płatkami migdałowymi i szczyptą soli dodać  masło i zagnieść kruszonkę.

Zapiekankę wyjąć z piekarnika, posypać kruszonką przykręcić temperaturę do 180OC i piec ok45 min do zarumienienia się kruszonki.

 

 

Akcja wegetariańska zapiekankaAkcja zapiekanka

 

 

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne