śniadanie

środa, 09 lipca 2014

SKŁADNIKI

1 szkl obranego i dojrzałego żółtego melona

1 szkl mrożonych truskawek

mały kubeczek jogurtu naturalnego 150 g

1 łyżka ziaren siemienia lnianego

Melon  i truskawki zmiksować w blenderze.

Do wysokiej szklanki wlać mus owocowy do 1/3 wysokości szklanki następnie wlać jogurt naturalny i ponownie mus owocowy. Wierzch posypać siemieniem lnianym

Płaski brzuch- posiłki dietetyczneDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

 

 

środa, 28 maja 2014

SKŁADNIKI

400 g kefiru truskawkowego

400 g mleka

3 jajka

2 szkl mąki

szczypta soli

truskawki

serek  ziarnisty typu wiejskiego

 

Do miski wlać kefir, w butelkę po kefirze odmierzyć mleko, kefiru i mleka powinno być taką samą porcję, dodać mąkę, sól i  jajka i dokładnie wymieszać.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki.

Na każdy naleśnik, jeszcze ciepły,  kłaść porcję serka i kilka cząstek pokrojonych truskawek.

Zawinąć wg uznania.

Tak przygotowane naleśniki można podawać same jak i z bita śmietaną czy jogurtem typu greckiego.

 

 

Milion smaków truskawek

poniedziałek, 05 maja 2014

SKŁADNIKI

600 g serka  naturalnego homogenizowanego

1 szkl mąki pszennej razowej

2 jajka

1 łyżka cukru

szczypta soli

3 duże winne jabłka

 

Serek, jajka, cukier i sól wymieszać dodać mąkę i dokładnie wymieszać ciasto.

Jabłka obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do ciasta i ponownie wymieszać ciasto.

Piec placuszki na niewielkiej ilości oleju.

Najlepiej smakują na ciepło.

 

piątek, 21 marca 2014

SKŁADNIKI

1/2 szkl makaronu krajanki owsianej

łyżka rodzynek

4 suszone śliwki

200 mil mleczka kokosowego light

Rozgrzewamy piekarnik do 200O

Do małego naczynia do zapiekania wsypujemy połowę krajanki owsianej, kładziemy rodzynki i suszoną śliwkę i przykrywamy pozostałym makaronem. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wstawiamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.

 Przepis bierze w zabawie

 

Śniadanie TYMBARK

sobota, 15 marca 2014

SKŁADNIKI

2 jajka

1 łyżka mąki razowej pszennej

1 łyżka jogurtu naturalnego 0%

2 cienkie krążki czerwonej cebuli

5 cienkich paseczków czerwonej papryki

3 krążki pomidorów

1/4 pokrojonego w cienkie płatki awokado

2 łyżki kukurydzy z puszki

1 łyżka prażonych ziaren siemienia lnianego z słonecznikiem

garść kiełków z lucerny

pół łyżeczki ziół prowansalskich

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną piane z szczyptą soli.

Dodać żółtka, mąkę i jogurt delikatnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię, rozpuścić łyżeczkę masła jak będzie rozgrzane przełożyć masę, równomiernie rozprowadzić po patelni.

Na połowę omletu rozłożyć, cebulę przekrojoną w piórka, paseczki papryki, pomidor, awokado  posypać kukurydzą a na sam wierzch ziołami prowansalskimi.

Złożyć omlet.

Już na teleżu posypać prażonymi ziarnami i udekorować garścią kiełków.

PRAŻONE ZIARNA.

Taką samą ilość ziaren siemienia lnianego i słonecznika wsypać na gorąca patelnię. Przykryć pokrywką gdyż simie pęka i "skacze". Co jakiś czas przemieszać. Prażyć ok 5 min.

 

 

 Przepis bierze udział w zabawie

 

 

 

Śniadanie TYMBARK

 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne