drobne słodycze
czwartek, 10 lipca 2014
SKŁADNIKI 150 g mąki razowej pszennej 100 g drobnych płatków owsianych 1 łyżka mąki pszennej tortowej 50 g drożdży 1 jajko 200 mil mleka 50 g masła 1 łyżka cukru szczypta soli 1 szkl jagód 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko do posmarowania jagodzianek Mąkę razową pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zrobić dołek, w który pokruszyć drożdże. Mleko lekko odgrzać. Wlać połowę mleka do maki i wymieszać wszystko na rozczyn, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do rozczynu resztę mleka, masło, jajko, cukier i sól. Ciasto dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki pszennej. Odstawić na 30-45 min do wyrośnięcia. Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180OC. Z ciasta forujemy ok 10 placuszków, w każdy wkładamy łyżkę jagód i formujemy jagodziankę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Każdą jagodziankę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min w 180OC.
wtorek, 10 czerwca 2014
SKŁADNIKI 1 margaryna Kasia maślana 4 szkl mąki 4 jajka 1.1/2 szkl mleka 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 40 sztuk dużych truskawek
Margarynę utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Do masy maślano-jajecznej dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wlać mleko i delikatnie wymieszać. Do każdej papilotki do babeczek włożyć truskawkę i zalać ok 1 łyżki ciastem. Babeczki piec ok 20 min w 190OC.
poniedziałek, 09 czerwca 2014
SKŁADNIKI 50 dag truskawek 1 opakowanie serka mascarpone 250g 2 łyżki cukru pudru 300 g śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl mleka
Żelatynę wymieszać z mlekiem, następnie kubek wstawić do gorącej wody i pozostawić w nim do rozpuszczenia się żelatyny, od czasu do czasu mieszając. W misce ubić serek mascarpone z cukrem na puszysty krem. Do oddzielnego naczynia przełożyć śmietanę, lekko ubić ok 2-3 min, nie przerywając ubijania partiami dodać przestudzoną żelatynę i dalej ubijać 2 min. Nadal ubijając dodawać do śmietany po łyżce kremu serkowego. Pucharki napełnić do 1/4 wysokości pokrojonymi truskawkami, na nie przełożyć część kremu i przykryć kolejną warstwą truskawek. Z podanych składników wychodzi 3 duże pucharki deseru.
niedziela, 25 maja 2014
SKŁADNIKI 1 kg truskawek 1 szkl wody 1 galaretka truskawkowa
Do garnka przełożyć umyte i odszypułkowane truskawki, zalać szklanką zimnej wody i zagotować. Zaraz po zagotowaniu wyłączyć gaz dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Tak powstałą galaretkę przełożyć do pucharków, odstawić do zastygnięcia.
czwartek, 06 lutego 2014
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszechstronnością zastosowania idealnie pasuje także do słodkich wypieków. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda SKŁADNIKI 1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych 1 szklanka mąki razowej pszennej 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1 czubata łyżka miodu 50 g masła 50 g smalczyku Smakowita Pajda 1 żółtko 1 jajko Mąkę połączyć z płatkami gryczanymi, dodać masło, smalczyk Smakowita Pajda, jogurt i jajka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Z ciasta formować ciasteczka wg uznania i piec ok 30 min w 180oC.
|
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Wielkanoc
![]() ![]() ![]() |