makarony

wtorek, 18 lutego 2014

SKŁADNIKI

250 g makaronu wstążki z lubczykiem

1 puszka pomidorów

1 ząbek czosnku

50 g sera koziego

1 czubata łyżka śmietany 18%

sół

pieprz

pulpeciki wg przepisu tu

 Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al' dente

Pomidory w puszcze dokładnie zmiksować, wlać do rondelka i zagotować. Ser kozi pokroić w drobną kostkę dodać do gotujących się pomidorów i ciągle mieszając rozpuścić. Dodać pulpeciki zrobione z przepisu TU.  Chwile gotować. Na koniec dodać łyżkę śmietany.

Tak przygotowanym sosem polać  tagliatelle, podawać na ciepło.

poniedziałek, 10 lutego 2014

SKŁADNIKI

1 opakowanie makaronu Cannelloni

70 dag parówek

500 g śmietanki kremówki

400 g kefiru

200 g żółtego sera

4-5 pieczarek lub suszonych kapeluszy grzybów.

sól

pieprz

przyprawa uniwersalna

Każdą sztukę Cannelloni nadziwamy parówką i układamy  jednowarstwowo w naczyniu do zapiekania. Zalewamy śmietanką posypujemy grzybami.

Jeśli używamy suszonych grzybów trzeba je zalać gorącą wodą aby zmiękły, wtedy kroimy je w cienkie paseczki i posypujemy Cannelloni.

W przypadku pieczarek możemy je delikatnie podsmażyć z jedną cebulką i takimi posypać makaron.

Ja użyłam suszonych.

Na grzyby wylewamy kefir.

Pieczemy 20 min w 180oC po tym czasie posypujemy zapiekankę  startym dowolnym żółtym serem - u mnie był Edamski, włączamy tylko dolną grzałkę podkręcamy temperaturę  do 200o C i pieczemy kolejne 10-15 min.

08:38, aneta.deptula , makarony
Link Komentarze (1) »
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne