wędlina domowa

wtorek, 08 lipca 2014

Tak jak myślałam przedłużony weekend -wraz z poniedziałkiem-  na wsi doprowadził do czystego jedzeniowego szaleństwa- dziennie jadłam ok2500 kal jedynie co mam na swoje usprawiedliwienie to to, że bardzo dużo się ruszałam.

W sobotę pomagałam przy wędzeniu tradycyjnych wędlin.

Najpierw mięso trzeba namoczyć w solance na kilka dni, w tym celu kawałki mięsa tj. szynkę, boczek, schab czy karkówkę układamy w naczyniu, zalewamy solanką (moja mama na wiadro 10 litrowe wody wsypuje tyle wody aby surowe jako wypłynęło do wierzchu) i odstawia w chłodne miejsce na klika dni 4-5.  Ilość soli jak i długość leżakowania mięsa w solance zależy od pory roku, w lenie używamy trochę więcej soli i czas solankowania jest krótszy z obawy aby mięso się nie popsuło.

Przed wędzeniem, mięso należy jeszcze naszprycować czyli za pomocą strzykawki z igłą wprowadzić jak najwięcej solanki w głąb mięsa, zapobiegnie to występowaniu "sinego środka".

Tak przygotowane mięso możemy wkładać w siatkę do mięsa.

Tak przygotowane mięso wędzimy w dymie olszynowym przez 5-7 godz.

Niedziela upłynęła w lesie na zbieraniu nie tylko poziomek, udało mi się zebrać ok 10 litrów jagód i 4 litry malin, niestety grzybów na które bardzo liczyłam nie ma z względu na suszę.

W poniedziałek  wypoczęci, dotlenieni wróciliśmy do domu.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

SKŁADNIKI

5 kg łopatki wieprzowej

10 g soli peklującej

4 kg mięsa mielonego wołowego (mięso było przemrożone tj. zamrożone na 2 dni po czym rozmrożone)

0,5 kg słoniny

2 duże główki czosnku

pieprz czarny mielony ok 3 łyżek

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 proszek do pieczenia

2 szkl ciepłej wody

ok 10 metrów jelita cienkiego

sól

 

Łopatkę wieprzową kroimy na cienkie kawałki posypujemy solą peklującą i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso  mielimy na grubej siatce wraz słoniną i  obranym czosnkiem.

Do każdego rodzaju mięsa wlewamy po szklance ciepłej wody i wyrabiamy oddzielnie każde mięso ok 10 min.

Następnie łączymy mięsa dodajemy przyprawy i ponownie wyrabiamy ok 20 min.

Wyrobioną masę mięsną nadziewamy jelita.

Tak przygotowaną kiełbasę możemy ugotować na białą lub uwędzić ok 20-30min w wędzarni.

Po uwędzeniu wkładamy od razu do gorącej ale nie gotującej się wody temperatura powinna być ok 70-80OC i parzymy 15 min uważając aby woda się nie zagotowała. Po tym czasie kiełbasę przekładamy do zimnej wody na 3 minuty.

Większa  ilość mięsa wołowego niż tradycyjnie powoduje że kiełbasa jest bardzo chuda.

 

 

 

 

 


 

piątek, 30 maja 2014

SKŁADNIKI

ok 1,5 kg szynki wieprzowej

1/2 szkl oleju rzepakowego

1 łyżka przyprawy uniwersalnej

1 łyżka ostrej  przyprawy do grilla

1/2 łyżeczki ostrej papryki

 

Mięso  myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy przyprawami z każdej strony polewamy olejem i odstawiamy na dobę do lodówki.

Tak zamarynowane meso wkładamy do foliowego woreczka, dokładnie zawiązujemy tak aby podczas gotowania nie dostała się do niego woda.

Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godz. Wyłączamy gaz i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

 

 

Przepis na tak przygotowanie mięsa podpatrzyłam na blogu: SEZON NA SMAK

SKŁADNIKI

ok 1,5 kg polędwicy wołowej

2 szklanki cukru

1 szklanka soli

2 łyżeczki soli do peklowania

opakowanie suszonej bazylii

 

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ewentualne błony i ścięgna, układamy w pojemniku i  zasypujemy cukrem, mięso dokładnie obtaczamy w cukrze z każdej strony. Wstawiamy na 2 dni do lodówki.

Po tym czasie, mięso i pojemnik myjemy z cukru, dokładnie osuszamy.

Polędwicę nacieramy solą peklującą, zasypujemy solą i ponownie odstawiamy na 2 dni do lodówki.

Po 2 dniach zamarynowaną polędwicę myjemy z soli, osuszamy i nacieramy grubą warstwą bazylii (można też użyć innych ziół czy rozgniecionego w moździerzu pieprzu).

Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do pończochy i wieszamy na 4 dni w chłodne i przewiewne miejsce.

Po tym czasie polędwica nadaje się do spożycia.

 

 

Domowy Wyrób

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne